dimarts, 17 d’abril del 2012

IBI, poble de la il·lusió

Ibi, municipi pertanyent a la comarca de la Foia de Castalla, situat a 20 km d'Alacant. Clima mediterrani (hiverns més durs que en la zona costera, les majors precipitacions es recullen a la tardor i a la primavera). Compta amb una població d’uns 26.000 habitants. Ibi ,ja va ser seu d'una petita civilització ibèrica, d’on ve la paraula IBI, que corrrespondria a un vocable ibèric que significa "zona entre rius".

En el temps de la Reconquesta, era una, o diverses alqueries, gràcies als pactes contrets amb Jaume I. Zeid Abu Zeid --antic rei almohade de València, i aliat del monarca aragonès-- pren possessió d'aquest territori, el qual és cedit al seu gendre Eximen Pérez d'Arenós i, per mitjà d’un bescanvi, passarien a poder del rei Jaume I.

L'any 1629 obté l'emancipació definitiva després de concedir-se-li la condició de Vila Reial. En el transcurs de la Guerra de Secessió, els pobles de la Foia de Castalla van manifestar la seva fidelitat al futur rei Felip V, el qual va donar a IBI els títols de Noble, Fidel i Lleial.

Fins al segle XIX, la principal font d'ingressos depenia de l'agricultura, als quals es van sumar els de la indústria de tipus artesanal (com la dels filats, o la del comerç del gel). D'aquesta última font d'ingressos derivaria la indústria gelatera, que va tenir un ràpid creixement per tota la geografia nacional i gran part de l'estranger, coneguda pel nom de "LA IBENSE". Entre la dècada dels anys 60 i 70, s’inicia la fabricació de joguines a Ibi, i naixen les primeres empreses jogueteres: FEBER, RICO, COLOMA Y PASTOR, GOZAN, JUGUETES MIRA, PERY, LA MECANICA IBENSE, etc.


Actualment, Ibi fabrica articles de plàstic i metàl·lics, i és reconegut actualment com a CENTRE  tenim diversos llocs d'interès ESPANYOL DE LA JOGUINA. A Ibi cultural, com, per exemple, els del nucli antic (Ermita de Santa Llúcia, plaça de l‘Església...), o bé els diferents espais i edificis relacionats amb el món de la indústria gelatera i de la joguina: plaça dels Geladors, plaça de la Tartana, plaça dels Reis Mags, el Museu Valencià de la Joguina, i el monument d’homenatge als treballadors, i l’Institut Tecnològic de la Joguina --mol important, tant a nivell nacional com internacional--, on es fa un control exhaustiu de la joguina per a la seva qualitat, seguretat, etc., abans de ser comercialitzada.

Ibi és un poble conegut, principalment per ser “el poble de la il·lusió”, i, actualment, Ibi treballa per un projecte molt especial: "LA CASA DELS REIS MAGS“, un món màgic per als més petits --i no tan petits--, on es faran realitat tots els somnis de tots els nens del món. Per això Ibi és el poble de la il·lusió: no hi ha res més gratificant que construir joguines, i veure, a través d'elles, el somriure d'un nen, o d'una nena.

Autora: Maria Jesús Cardenete
Foto 1: Idranx
Foto 2: Kirikiri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Enllaços

Seguidors