dilluns, 26 de març del 2012

Viatge a Armenia


Fa quatre mesos que vaig anar a passar deu dies de vacances a Armènia, país amb molta història, tan política com religiosa.

 Fou tràgic el “genocidi Armeni”, un conjunt de matances i depor-tacions massives de la població armènia, efectuades per l’Imperi Otomà entre finals del segle XIX i l’any 1915. Originà la diàspora armènia.

 Com a paisatge destaco la muntanya de l´Ararat (5.516 m), pertanyia a Armènia, però ara és “turca”. El llibre del Gènesi iden-tifica aquesta muntanya com el lloc on es va posar l’Arca de Noè, després del diluvi universal.

El llac Sevan dóna molta vida al país. Situat a 1.900 m sobre el nivell del mar i amb una superfície de 1.400 quilòmetres quadrats, és un lloc d’àrees agrícoles, arbres fruiters i camps de cereals. Com a fauna es troba la truita de Sevan, la carpa daurada i també gran varietat d’ocells.

Va ser el primer país on es proclamà la religió cristiana oficial de l’Estat al segle III d.C. Ara són “cristians armenis”, no catòlics.

Es conserven restes de nom-broses esglésies i monestirs dels primers segles, construïts en llocs estratègics.

Em va sorprendre veure, pertot arreu del país, tubs de diferents mides que s’entrecreuen pels carrers, carreteres, muntanyes, camps, etc., que formen la xarxa de conducció del gas, no soterrada.

Els armenis estan orgullosos del seu idioma, té un alfabet de 38 signes propis. Va ser creat per traduir la Bíblia l’any 405 d.C. La direcció de l’escriptura va d’es-querra a dreta. La quitxalla l’es-tudia, des de ben petits.

El desplaçament per visitar el país és deficient; les carreteres són estretes i mal conservades, però els armenis treballen per millorar el país. La gent és ama-ble, i l’ambient és europeu.

És un viatge interessant!

Autora : Mercè Peiro
Foto1: By Santos
Foto2: Frank K

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Enllaços

Seguidors