dilluns, 13 de maig del 2013

El Mur

Segurament que tothom ha sentit parlar del “Mur de Berlín”, i, fins i tot, molt possiblement, del que hi ha a Cisjordània per part d’Israel. Però molt probablement no haureu sentit parlar del “Mur de la Vergonya”, el que hi ha al Sahàra, que té una llargada de 2.720 Kms. Aquest mur és un conjunt de vuit murs defensius construïts pel Marroc.
Es tracta d’una zona militar amb búnquers i camps de mines que es va construir amb la fi de protegir el territori ocupat pel Marroc, amb la intenció d’evitar la tornada dels refugiats saharauis.

Cada 5 Kms. hi ha una companyia militar, i, cada 15, un radar d’informació. En total hi ha uns 160.00 soldats que comporten un cost aproximat d’un milió d’euros a “l’empobrit Marroc”. El territori ocupat constitueix la part més gran del Sahàra. La saharaui que viu en aquesta zona es troba població indefensa i sotmesa a contínues violacions dels drets humans, i, a més a més, sense cap possibilitat de comunicació amb l’exterior. El territori és inaccessible al turisme i la premsa i, sobretor, aïllat pel “Mur de la Vergonya”.

Això passa al segle XXI, amb la complicitat de l’ONU, i, sobretot, de França.

Aquest mur de 2.720 Kms. de llargada divideix el Sahàra en dues parts, enmig de la immensitat del desert. Es tracta de la construcció de major llargada feta per l’home en temps moderns, i només superada, al llarg de la història de la humanitat, per la Muralla Xinesa. Com a curiositat en l’anomenat Acord Tripartit signat a Madrid el 15 de Novembre de 1.975, es deia, en el sisè i últim apartat: Aquest document serà vàlid el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat.

MAI NO VA SER PUBLICAT




Autor: Francisco Calabia
Fotografía: M. Angel Herrero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Enllaços

Seguidors